Zin en onzin over infrarood

Er gaan vele (onzin)verhalen rond over infrarood(IR). Door deze verhalen is het voor veel mensen vaak moeilijk om een gerichte keuze te maken. Ook ziet men dat de ene leverancier zich afzet tegen een ander IR product, vaak omdat men zelf maar 1 product heeft aan te bieden.

De meeste leveranciers praten en schrijven elkaar domweg gewoon na, zonder zich in de materie te verdiepen. Over 1 ding echter zijn alle aanbieders het gelukkig wel eens: infrarood is gezond, ontspannend, verlichtend en bovenal plezierig!

De meest voorkomende opmerkingen en/of veronderstellingen die wij horen zijn:

In de bouwmarkten komen we inderdaad wel eens aanbiedingen tegen op het gebied van infrarood. Dit zijn vrijwel altijd geïmporteerde (langgolvige)cabines. Deze cabines geven na (toch weer..!) een opwarmtijd wel een behaaglijke warmte, maar therapeutisch doen ze niet echt veel voor u.

Onzin. Ook een traditionele sauna kan op deze afmetingen gemaakt worden. En is dus ook net zo goed overal te plaatsen en kan bovendien op 230 volt warm gestookt worden. Een sauna-kachel van 230 volt kan een binnenruimte van 4,5 m3 warmstoken! Zo hebben wij een pracht van een cabine met de maten van 201 x 137 cm. (b x d). Gewoon op het stopcontact aan te sluiten!

Kletskoek. Dit kan met geen van alle systemen! Zou overigens ook niet echt gezond meer zijn. Dit zou inhouden dat IR straling door een armdikte heen gaat.... Langgolvig infrarood (IR-C) komt trouwens niet verder dan het oppervlak van de huid. Leest u onze uitleg over infrarood er nog maar eens op na!

Infrarood bestaat uit IR-A, B, en C, Leest u nog eens onze uitleg over het infrarood er op na!

Het transpiratieproces is bedoeld om het lichaam af te koelen bij warmte. Ook bij een infraroodcabine zult u dus gaan zweten, waarschijnlijk alleen wat langzamer en minder intens.

De voorlaatste generatie lampen van Philips, waren hele felle lampen. Daar moest je niet lang in kijken. Om evt. oogbeschadiging te voorkomen, werd en wordt er nog steeds door diverse leveranciers keurig netjes een (rood)Robax filter geplaatst! Net als bij de kookplaat in de keuken! Bij de nieuwste generatie lampen van Philips is het glas van de lamp gematteerd uitgevoerd. Hierdoor treedt er minder schittering op en is een (duur)Robax filter dus ook niet meer nodig. Daar komt bij dat deze lampen een gunstige verschuiving in het spectrum hebben t.o.v. van de oudere lamp. Dit komt het comfort en veiligheid alleen maar ten goede!

Onzin! Dat zou alleen maar zijn bij pureIR-A lampen. Wij hebben u al uitgelegd dat de Vitae lampen van Philips meer zijn dan alleen maar IR-A. Deze lampen zijn een optimale mix zijn van IR-A, B en C! De Philips Vitae lampen geven een compleet infraroodspectrum, vergelijkbaar met de zon!Hierdoor is er een optimale balans tussen de 2 belangrijkste voordelen! De indringdiepte in de huid door een vergelijkbare hoeveelheid IR-A t.o.v. de zon. Veiligheid door een significant hogere hoeveelheid IR-B (5x) t.o.v de zon. Dit ter voorkoming van oververhitting van het lichaam!Bij medisch gebruik zouden we de lampen overigens niet eens vrij mogen verkopen in de handel! Maar zou u de lampen alleen maar met een recept van de dokter bij de apotheek kunnen kopen. Gelukkig hebben we in Nederland wat dat betreft een goede wetgeving!

Infrarood is het niet zichtbaredeel van het spectrum. Langgolvige stralers worden al helemaal niet rood en de oudere felle lampen van Philips die jarenlang de markt hebben gedomineerd zaten en zitten netjes achter een duur (rood)Robax filter. Vandaar misschien de verwarring. Bij de nieuwste generatie lampen is het glas van de lamp gematteerd uitgevoerd. Hierdoor treedt er minder schittering op en is een (duur)Robax filter dus ook niet meer nodig. Daar komt bij dat deze lampen een gunstige verschuiving in het spectrum hebben t.o.v. van de oudere lamp. Dit komt het comfort en veiligheid alleen maar ten goede!

Onzin! Met de nieuwste Philips lampen is er een optimale doseringvan het IR - A, B en C. Zeer belangrijk omdat met name het IR-B de receptoren in de huid moeten prikkelen, en het lichaam dus waarschuwen bij oververhitting! De indringingsdiepte is daar door begrensd op 5 mm! Ook zeer belangrijk is de regeling die gebruikt wordt. Het is een lastige en kostbare regeltechniek. Vandaar dat er dus veel "gerommeld" wordt in de handel om die dure regeling te omzeilen! We zien collega's die met een timer of een aan/uit knop werken. Deze zijn echter maar beperkt belastbaar. Vandaar dat ze dan ook vaak maar 350 of 500 Watt lampen in de cabine plaatsen, simpel omdat ze dan geen dure regeling hoeven in te kopen. Deze 350/500 Watt lampen zijn overigens te weinig om het lichaam optimaal te verwarmen u heeft lampen van 750 Watt nodig! Bovendien kunt u nog steeds niet regelen. U wilt uw CV-ketel toch ook naar believen kunnen regelen...?

Je kunt niet zo maar stellen dat een sauna beter is dan een IR cabine (of andersom) e.e.a is afhankelijk van uw doelstelling. Een traditionele sauna is een heet luchtbad. Door de wisselwerking van opwarmfase, afkoeling en rustperiode bouwt u meer weerstand op. Een sauna is bovendien ontstressend en ontspannend. De IR stralers verwarmen uw lichaam direct zonder opwarmtijd! Uiteraard geven die wanden en uw lichaam de opgenomen warmte weer af aan de lucht, waardoor het ook weer wat warmer wordt in de cabine. De temperatuur zal echter nooit zo hoog oplopen als in een traditionele sauna!

Onmogelijk. Deze straling ligt bij hele andere golflengtes en wordt trouwens anders opgewekt! Een magnetron is specifiek bedoeld om een kleine hoeveelheid voedsel in een korte tijd en in een beperkte ruimte te verwarmen. Voor het menselijk lichaam heb je sowieso veel meer energie (Wattage) nodig. Lampen van 750 Watt optimaal gepositioneerd en gericht naar uw lichaam! Alleen deze combinatie van lampen en goede regeling geven een weldadige therapeutische warmte met optimaal resultaat!

Zoals al eerder gezegt: Je kunt niet zo maar stellen dat een infraroodcabine beter is dan een sauna (of andersom) e.e.a is afhankelijk van uw doelstelling. Een traditionele sauna is een heet luchtbad. Door de wisselwerking van opwarmfase en afkoeling, rustperiode bouwt u meer weerstand op. Een sauna is bovendien ontstressend en ontspannend. De IR stralers verwarmen uw lichaam direct zonder opwarmtijd! Uiteraard geven uw lichaam en de wanden de opgenomen warmte weer af aan de lucht, waardoor het ook weer wat warmer wordt in de cabine. De temperatuur zal echter nooit zo hoog oplopen als in een traditionele sauna!

Ondanks dezelfde behuizing heeft u uit voorgaande voorbeelden kunnen zien dat sauna en IR wezenlijk verschillende dingen zijn! De werking en specifieke eigenschappen zijn zeer verschillend! Sauna is een heet luchtbad en staat voor een stukje ontspanning en ontstressen. Door de wisselwerking van opwarmfase, afkoeling, rustperiode en de herhaling daarvan bouwt u meer weerstand op. Een sauna is bovendien ontspannend, dus anti stress!Infrarood daarentegen is meer "therapeutisch" bedoeld. De IR stralers verwarmen uw lichaam direct zonder opwarmtijd! Uiteraard geven die wanden en uw lichaam de opgenomen warmte weer af aan de lucht, waardoor het ook weer wat warmer wordt in de cabine. De temperatuur zal echter nooit zo hoog oplopen als in een traditionele sauna!

Dat is wel heel kort door de bocht! Maar inderdaad ook bij terrasverwarmers zie je dat men gebruikt maakt van kwarts halogeentechniek. Vaak gaat dit wel gepaart met een veel groter Wattage per lamp. Dit heb je buiten ook wel nodig omdat de luchtstroom een behoorlijk afkoelend effect heeft. Als je deze lampen zou gebruiken in een IR cabine, schroei je gewoon weg... Daar komt bij dat de gebruikte lampen meestal van "vreemde" makelij zijn. Deze zijn zeer zeker niet de lampen, zoals ze door Philips specifiek voor het menselijk lichaam ontwikkeld zijn!!

Klinkklare onzin. Dit is wetenschappelijk onmogelijk!

ABC Saunabouw Logo
ABC Saunabouw
Plesmanstraat 54
3125 BG  Schiedam (ZH)
Nederland
010 - 481 48 23