Infrarood stralertype

Lange golf infrarood of korte golf infrarood, wat is het verschil?

Er is een wildgroei aan sauna en infrarood leveranciers. Vooral op internet vindt u honderden handelaren tot aan Marktplaats toe! De echt serieuze sauna en infrarood bouwers is echter een kleine groep. Elke leverancier heeft zijn eigen verhaal voor zijn product en zal dat aanprijzen. Veelal is dan een ander (concurrerend) systeem minder, of zelfs slecht. We zien daarom ook veel onjuiste/onzinnige verhalen op internet, wij noemen dat broodje aap verhalen.

Lange golf infrarood is in feite een keramisch gloei-element.

Dit kunnen magnesium- of incoloystralers zijn, afhankelijk van de fabrikant heb je de mooiste benamingen hiervoor. Primair is het een gloei-element die (net als de spiraal in een sauna-kachel) de lucht thermisch gaat verwarmen. Het duurt dan ook een tijd voor dat zo’n cabine op temperatuur is.

Dit staat echter haaks op het infraroodprincipe. Infrarood is niets anders dan stralingsenergie, direct waar-neembaar en nooit met een omweg van minuten. Dan praat je letterlijk en figuurlijk over gebakken lucht…!

Langge golf infrarood dringt bijna niet in de huid door, want het is in feite warme lucht die tegen uw lichaam botst. De huid neigt dus naar het reflecteren/weerkaatsen van het lange golf infrarood ofwel de warme lucht. Om toch een aangenaam effect te verkrijgen moet men de lange golf infraroodcabinedus 10-15 min. voorverwarmen (net als een sauna-kachel).

Korte golf infrarood zijn daarentegen lampen, met name door Philips uitontwikkelt.

Deze lampen doen direct hun werk en de warmte wordt door de huid geabsorbeerd/opgenomen tot een diepte van 5 mm. De therapeutische werking is daardoor optimaal! Bovendien werkt hij direct conform het "aan /uit" principe. U zult dit merken wanneer u de korte golf infrarood cabine inschakelt. Binnen een seconde ervaart u de weldadige therapeutische warmte die uw lichaam absorbeert. Er is geen opwarmtijd!

Uit ervaring is tevens gebleken dat verlichting optreedt bij bv. reumatische aandoeningen, jicht, ischias en rugklachten als gevolg van korte golf infrarood. Schadelijke stoffen worden afgevoerd, uw bloedvaten verwijdt en spieren worden weer soepel om zodoende sneller een grotere prestatie te leveren. Een volledige sessie is mogelijk in 15-30 minuten.

Wel eist dit systeem dat het vermogen goed geregeld kan worden, men moet de warmtedosering goed kunnen regelen. Vandaar dat ABC Saunabouw extra veel aandacht heeft besteed vwb. de regeling van deze stralers!

Hiernaast is te zien dat de grootste indringdiepte (5 mm.) bereikt wordt bij een golflengte van ongeveer 1200 nm.

Die diepte is therapeutisch van groot belang! Het is dus zaak een stralings/warmtebron te kiezen welke zoveel mogelijk energie uitzendt bij deze 1200 nm. Simpelweg omdat deze het diepst doordringt…

IR Doorsnede
ABC Saunabouw Logo
ABC Saunabouw
Plesmanstraat 54
3125 BG  Schiedam (ZH)
Nederland
010 - 481 48 23